top of page
  • Barna Bedoe

Fogfehérítés utáni tanácsok, amiket érdemes megszívlelni

A fogfehérítés egy népszerű módszer a ragyogó mosoly elérésére, de a kezelés után fontos odafigyelni a megfelelő gondozásra és a fogak egészségére. 


fogfehérítés előtt és után képek

Ebben a cikkben összeszedtünk néhány fontos területet, amelyre érdemes odafigyelni a fogfehérítést követő néhány napban, hogy az eredmény hosszantartó maradjon.


Fogfehérítés után ajánlott ételek


Részesítsük előnyben a fehér ételeket


A fehérítést követően a fogzománc felszíne még könnyebben elszíneződik az erőteljesebb színű ételektől, ezért érdemes olyan étrendet követni, amelyek világosabb színűek és kevésbé színezik el a fogakat. Tehát fogyasszunk bátran:


  • tejet és tejtermékeket

  • tésztaféléket

  • rizset

  • fehér húsokat, halakat

  • fehér húsú gyümölcsöket, zöldségeket


Kerüljük a savas gyümölcsöket


Válasszunk olyan gyümölcsöket és zöldségeket, amelyek alacsony savtartalommal rendelkeznek,például:


  • alma

  • körte

  • uborka

  • cukkini


Ajánlott-e fogfehérítés után kávé vagy tea fogyasztása?


Tudjuk, hogy nehéz kérés, hogy akár csak egy napig is lemondjunk a reggeli kávénkról vagy teánkról, de a fogfehérítés utáni napokban bizony érdemes erőt venni magunkon és kerülni azokat az italokat is, amelyek könnyedén elszínezhetik a fogainkat és ez alól nem lehet kivétel a fekete tea vagy a kávé sem, a borról és szénsavas színezett üdítőkről nem is beszélve.


fogfehérítés utáni kávéfogyasztás nem ajánlott

Bár nem épp étel vagy ital kategória, de a cigaretta is abszolút tiltólistás a kezelést követően, ha hosszantartó eredményt szeretnénk.


Ha mégis bűnöztünk alaposan öblítsük ki a szánkat, hogy csökkenteni tudjuk az italok színező hatását.


Mi a helyzet a fogmosással és a szájvízzel?


A fogfehérítés után a fogmosás történjen puha sörtéjű fogkefével és érdemes kerülni a mostanában divatos aktív szenes vagy szódabikarbónás fogfehérítő fogkrémek használatát is. 


Szerezzünk be külön a fogérzékenységre kifejlesztett, fehér színű fogkrémet vagy gélt, mint például az Elmex gél vagy az Elmex Sensitive.


Nem szükséges az eddig megszokottnál gyakrabban fogat mosni, illetve elengedhetetlen a helyes fogmosási technika alkalmazása. Ne gyakoroljunk túl nagy nyomást a fogakra, ezzel elkerülhető a fogíny irritációja és sérülése is.


Ezen kívül a klórhexidin tartalmú szájöblítők használata sem javasolt, ezek szintén hozzájárulhatnak az elszíneződéshez.


Fogfehérítés utáni fájdalom, érzékenység


Néhány páciens enyhe fogérzékenységet tapasztalhat a fogfehérítés után, ami általában néhány napig tart.


Emiatt célszerű kerülni a túl forró, vagy túl hideg, valamint savas ételeket és italokat, amelyek irritálhatják az érzékeny fogakat. 


Az érzékenység csökkentésére a fent említett fogkrémek és gélek hatásos segítséget jelentenek.


Rendelői fogfehérítés Budapesten


12. kerületi fogászati rendelőnkben olyan hatékony és alacsony kockázatú kozmetikai fogfehérítési eljárást alkalmazunk, amellyel fogai akár több árnyalatot is világosodhatnak. Kérjen időpontot rendelőnkbe és mosolyogjon újra bátran és magabiztosan!


bottom of page