top of page
  • Barna Bedoe

Mikor kell gyökérkezelés és fájdalmas-e az eljárás?

A gyökérkezelés, bár sokak számára ijesztő lehet, valójában egy hatékony és gyakran szükséges eljárás a fogak megmentésére és az egészséges mosoly visszaállítására. 


De mikor van valójában szükség gyökérkezelésre, és mire számíthatunk az eljárás során? Ebben a cikkben megválaszoljuk ezeket a kérdéseket.


Mi történik gyökérkezelés során és mikor válhat szükségessé a beavatkozás?


A fogorvosi beavatkozásoktól sokan rettegnek, emiatt igyekeznek elkerülni a szakemberekkel történő találkozást. 


Sajnos ez a halogatás egy könnyen kezelhető fogszuvasodásból akár a fogbél gyulladásához is vezethet, vagyis elkerülhetetlenné válik a gyökérkezelés, amellyel az esetek nagy százalékában még megmenthető az elhalt fog és a kezelést követően továbbra is el tudja látni funkcióját. 


Tehát a gyökérkezeléssel megelőzhető a foghúzás és elkerülhető a fogpótlás, fogászati implantátum beültetése is.gyulladt fogbél gyökérkezelés


A gyökérkezelés egy olyan fogorvosi eljárás, amely során a fog gyökerében lévő fertőzött vagy sérült szöveteket eltávolítják, majd a gyökércsatornákat tisztítják és speciális anyaggal tömik. Ezáltal megakadályozzák a fertőzés terjedését, a gócbetegségek kialakulását és megőrzik a fogat. 


A gyulladt fogbél tünetei:


A gyulladt fogbélből kisugárzó fájdalom nehezen összetéveszthető kezdetben tompa, majd intenzív, lüktető, mely vízszintes testhelyzetben fokozódik. gyulladt fog tünetei

A fog érzékennyé válik a hidegre, melegre, ráharapásra, kopogtatásra. Ez a fájdalom a gyulladás kezdeti fázisában még ideiglenesen enyhülhet, fájdalomcsillapító segítségével akár meg is szüntethető, de az újabb inger kiváltásával már egyre tovább tart és végül állandóvá válik.


A gyökérkezelés célja a panaszokat okozó gyulladás megszüntetése, majd körültekintő tisztítást követően, a fájdalom elmúlása után a következő lépés annak megakadályozása, hogy a baktériumok újból bejussanak a fogcsatornákba. Ezt pedig precíz gyökértöméssel érhetjük el.


Mennyi idő a gyökérkezelés? Hány alkalommal szükséges fogorvoshoz járni a végleges gyökértömés elhelyezéséig?


A gyökérkezelés általában több lépésből áll és több látogatást is igényelhet a fogorvosnál. 


Először a fogorvos megvizsgálja és diagnosztizálja a problémát, majd elvégzi az első kezelést, amely során eltávolítja a fertőzött szöveteket és megtisztítja a gyökércsatornákat és digitális műszer segítségével meghatározza a gyökércsatorna hosszát, kontroll röntgent készít a csatornák végleges hosszáról.gyökérkezelés mennyi idő


Annak érdekében, hogy a gyulladást véglegesen megszüntetővé váljon a megtisztított fogat gyógyszeres töméssel zárják le körülbelül 1-2 hetes időtartamra. 


Amennyiben a gyulladás nem lángol fel újra és a fog teljesen panaszmentessé válik következhet a végleges gyökértömés.


Fáj-e a gyökérkezelés és a kezelés után meddig fájhat a fog?


A gyökérkezelés általában fájdalommentes, mivel a fogorvosok helyi érzéstelenítést alkalmaznak az eljárás során. Noha néhány enyhe kellemetlenség vagy nyomás érezhető lehet, az esetek nagyon nagy százalékában nem jár komoly fájdalommal a kezelés. 


Persze, amennyiben halogatjuk a látogatást a fogorvosunknál és intenzív gyulladás alakul ki a kérdéses fogban, érzékenyebbé válhat a kezelés során és sokkal több érzéstelenítőre lehet szükség. 


Tehát nagyon fontos, hogy gyakran jelentkező fogérzékenység esetén kérjünk időpontot a fogorvosi rendelőbe, hogy még a folyamat elején nyakon tudjuk csípni a gyulladást. 


Az eljárás után néhány napig enyhe fájdalom vagy érzékenység tapasztalható lehet, amelyet fájdalomcsillapítókkal szükség esetén lehet enyhíteni.


Amennyiben a fájdalom nem enyhül pár napot követően, esetleg az ajkak, arc duzzadását tapasztaljuk, feltétlenül keressük fel a gyökérkezelést végző fogorvost.Teendők gyökérkezelés után


A gyökérkezelt fog a megfelelő szájhigiénia fenntartásával és rendszeres fogászati szűrésekkel akár évtizedekig problémamentes lehet és tökéletesen el tudja látni a funkcióját.


A rendszeres fogkőeltávolítás és a minimum évenkénti panoráma röntgen és fogorvosi konzultáció segíthet idejekorán felfedezni, ha a tömés esetleg alá gyulladt vagy rosszabb esetben fogászati góc alakult ki, amely tüneteket eredményezhet a szervezet más területein is (jellemzően fejfájás, hajhullás, bőrgyógyászati problémák).


Foglaljon időpontot rendelőnkbe, tapasztalt, gyökérkezelést is végző orvosaink fájdalommentes és minőségi ellátást biztosítanak!


bottom of page