top of page
 • Barna Bedoe

Fogbélgyulladás: tünetei, teendők és kezelési módszerek

A fogbélgyulladás (pulpitis) egy komoly fogászati probléma, amely azonnali figyelmet és kezelést igényel. A fogbél, amely az idegeket és ereket tartalmazza gyulladásba kerülhet különböző okok miatt, például mély szuvasodás, trauma vagy ismételt fogászati kezelések következtében. De melyek a fogbélgyulladás tünetei, és mi a teendő ilyen esetben?


A fogbélgyulladás tünetei


A fogbélgyulladás számos tünetet produkálhat, amelyek közül a leggyakoribbak:


 • Erős, lüktető fogfájás: A fájdalom gyakran spontán jelentkezik és éjszaka súlyosbodhat.

 • Érzékenység: A fog érzékennyé válhat a hideg, meleg vagy édes ételekre és italokra.

 • Duzzanat és bőrpír: A fog körüli íny duzzanata és pirossága szintén a gyulladás jele lehet.

 • Állandó kellemetlen érzés: Egy jellegzetes állandó, tompa fájdalom is utalhat fogbélgyulladásra.

 • Rágási fájdalom: Fájdalom rágás közben, ami a fogban vagy az állkapocsban jelentkezik.


Az esetek 90%-ában a helytelen szájhigiénia a kiváltó ok


A fogbélgyulladás megelőzhető megfelelő szájhigiénia megteremtésével, ugyanis a fogbélgyulladást leggyakrabban a kezeletlen fogszuvasodás okozza. A fogakon képződő lepedék ideális környezet a baktériumok számára. fontos a fogselyem használata


Ha nem távolítjuk el alaposan a lepedéket a fogak felületéről a baktériumok által kiválasztott savas kémhatású anyag lassan elkezdi kioldani a fogak ásványi anyag tartalmát, sérül a fogzománc, a fertőzés szépen lassan eljut a fogbélig.


A rendszeres és alapos fogmosás, megfelelő technikával és eszközökkel, a fogközök tisztítása és a fogselyem használata tehát elengedhetetlen a fogaink szépségének és egészségének megtartása érdekében.


A súlyos állapotokat elkerülendő, érdemes fél évente fogászati szűrővizsgálaton részt venni, mely során a fogkő lerakódásokat is eltávolítják és időben felfedezhetik és kezelhetik a szuvas felületeket.

Mi a teendő fogbélgyulladás gyanúja esetén?


Ha fogbélgyulladásra gyanakszunk, az első és legfontosabb lépés, hogy azonnal felkeressük a fogorvosunkat. Ne halogassuk a vizitet, mert a kezelés késlekedése komoly szövődményekhez vezethet. A fogorvos alapos vizsgálatot végez és röntgen felvételt is készíthet a pontos diagnózis érdekében.


A fogbélgyulladás kezelése


a fogbélgyulladás kezeléséhez gyakran gyökérkezelésre van szükség

A fogbélgyulladás kezelése a gyulladás súlyosságától függ. Az enyhébb esetekben, amikor a gyulladás még visszafordítható, a fogorvos eltávolítja a szuvas részt, majd töméssel látja el a fogat. Súlyosabb esetekben, amikor a gyulladás visszafordíthatatlan, gyökérkezelésre van szükség. A gyökérkezelés során a fogorvos eltávolítja a gyulladt fogbelet, megtisztítja a gyökércsatornákat, majd feltölti és lezárja azokat.


A nem kezelt fogbélgyulladás szövődményei


A kezeletlen fogbélgyulladás komoly szövődményekkel járhat. A gyulladás átterjedhet a környező szövetekre és fogtályog alakulhat ki, ami fájdalmas duzzanatot és gennyesedést okoz. 


A fertőzés továbbterjedhet az állkapocs csontjára, ami osteomyelitist eredményezhet. Ez a csontok fertőzése és gyulladása, amelyet általában baktériumok, ritkábban gombák okoznak. A fertőzés lázzal, erős fájdalommal, rossz közérzettel és az arc duzzanatával is járhat. 


A kezeletlen csontgyulladás komoly szövődményekhez is vezethet, mint a csont elhalása, ízületek károsodása. Emellett a fertőzés bekerülhet a véráramba, ami szepszist is okozhat, ez pedig életveszélyes állapotot idézhet elő. A fog elvesztése is egy lehetséges szövődmény, amely további fogászati problémákat eredményezhet.


Ne féljünk a fogászati kezelésektől


A gyulladt fog kezelése a fogorvosnál sokak számára aggodalomra adhat okot, különösen a fájdalom miatt. Fontos azonban megjegyezni, hogy a modern fogászati technikák és érzéstelenítők jelentősen csökkentik a kezeléssel járó fájdalmat és kényelmetlenséget. 


Vizsgáljuk meg részletesebben, mi várható a fogorvosi kezelések során és miért nem kell tartani tőlük.


 • Érzéstelenítés:


A gyulladt fog kezelése előtt a fogorvos helyi érzéstelenítést alkalmaz, amely elzsibbasztja a kezelt területet. Ez biztosítja, hogy a páciens ne érezzen fájdalmat a beavatkozás során. Az érzéstelenítés gyorsan hat és hatékonyan blokkolja a fájdalmat, így a legtöbb esetben csak enyhe nyomást vagy rezgést lehet érezni, de nem fájdalmat.


 • Gyökérkezelés:


A fogbélgyulladás gyakran gyökérkezelést igényel, amely során a fogorvos eltávolítja a gyulladt vagy fertőzött fogbelet, megtisztítja a gyökércsatornákat, majd feltölti és lezárja azokat. 


A gyökérkezelés általában több lépésben történik, és az érzéstelenítésnek köszönhetően fájdalommentes. Néhány esetben a gyökérkezelés után enyhe érzékenység vagy kellemetlenség tapasztalható, amely azonban általában rövid időn belül elmúlik és fájdalomcsillapítókkal kezelhető


 • Antibiotikumok:


Ha a gyulladás súlyos és a fertőzés kiterjedt, a fogorvos antibiotikumokat írhat fel a fertőzés leküzdésére és a duzzanat csökkentésére. Az antibiotikumok segítenek megelőzni a fertőzés további terjedését és előkészítik a fogat a kezelésekre.


 • Fogeltávolítás:


Súlyosan károsodott vagy nem menthető fogak esetén a fogorvos foghúzást javasolhat. Ez az eljárás szintén helyi érzéstelenítés mellett történik, így a páciens nem érez fájdalmat. Az eltávolítás után néhány napig érzékenység vagy enyhe fájdalom tapasztalható, amely fájdalomcsillapítókkal enyhíthető.


 • Megelőzés és utókezelés:


A fogorvos utasításainak követése a kezelés után elengedhetetlen a gyors és fájdalommentes gyógyulás érdekében. A megfelelő szájhigiénia, az előírt gyógyszerek szedése és a kontrollvizsgálatok betartása segít megelőzni a további problémákat és minimalizálni a fájdalmat.


Budapesti rendelőnkben kiemelten figyelünk arra, hogy pácienseink biztonságban érezzék magukat nálunk és fájdalommentes kezelések nyújtására törekszünk. Amennyiben a fogbél gyulladás tüneteit tapasztalja, foglaljon időpontot 12. kerületi fogorvosi rendelőnkbe!


bottom of page