top of page
  • Barna Bedoe

Miért fontos a rendszeres fogkő eltávolítás? Tanácsok a kezelést követően

A fogkő rendszeres eltávolítása kulcsfontosságú a szájhigiénia és az általános egészség szempontjából. A fogkő nemcsak esztétikai problémát okoz, hanem komoly fogászati és ínybetegségekhez is vezethet. 


Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért fontos a fogkő eltávolítása, mi történik a fogkő eltávolítás során, mit lehet enni utána, és mit tegyünk, ha a kezelés után begyullad az ínyünk.


Miért fontos a rendszeres fogkő eltávolítás?


A fogkő a fogak felszínén lerakódott kemény réteg, amely fogkőleszedés nélkül nem távolítható el. A fogkő baktériumokat tartalmaz, amelyek gyulladást okozhatnak az ínyben, és hozzájárulnak a fogágybetegségek kialakulásához. 


Emellett a fogkő növeli a fogszuvasodás kockázatát, kellemetlen leheletet okozhat, és a fogak elszíneződéséhez vezethet. A rendszeres fogkő eltávolítással megelőzhetjük ezeket a problémákat, és megőrizhetjük fogaink és ínyünk egészségét.


Mi történik a fogkő eltávolítása során?


A fogkő eltávolítás során a fogorvos speciális műszerekkel, például ultrahangos készülékkel vagy kézi eszközökkel távolítja el a fogak felszínéről a lerakódásokat. Az eljárás általában fájdalommentes, de enyhe kényelmetlenséget okozhat, különösen, ha az íny gyulladt.


Amennyiben félünk a fájdalomtól kérhetünk a fogorvosunktól érzéstelenítő gélt vagy akár érzéstelenítő injekciót is, de az esetek jelentős százalékában erre egyáltalán nincs szükség. 


A kezelés során a fogorvos alaposan megtisztítja a fogakat, és szükség esetén polírozza azokat, hogy sima és tiszta felszínt biztosítson.


Mit lehet enni fogkő eltávolítás után?


Kardinális kérdés a pácienseink körében a fogkő eltávolítás utáni evés. A kezelést követő néhány órában érdemes odafigyelni az étrendre, hogy elkerüljük az érzékeny íny irritációját. 


Az első néhány órában ajánlott kerülni a forró, hideg vagy fűszeres ételeket, valamint a kemény vagy ropogós ételeket, amelyek mechanikusan irritálhatják az ínyt. 


fogkő eltávolítás utáni ételek, italok

Inkább puha, semleges hőmérsékletű ételeket válasszunk, mint például joghurt, banán, puha főtt zöldségek és lágy főtt húsok.


Mit tegyünk, ha fogkő eltávolítás után ínygyulladást tapasztalunk?


Előfordulhat, hogy a fogkőeltávolítás után az íny enyhén begyullad vagy érzékennyé válik. 

Ilyen esetben az alábbi lépések segíthetnek:


  • Sósvizes öblögetés: Keverjünk egy teáskanál sót egy pohár langyos vízbe, és öblögessük vele a szánkat naponta kétszer-háromszor, hogy csökkentsük a gyulladást és fertőtlenítsük az ínyt. A gyulladás kezelésére használhatunk gyógynövényes szájvizeket vagy alkoholmentes szájöblögetőket, például Corsodyl szájvizet.

  • Kerüljük az irritáló ételeket és italokat: Kerüljük a forró, hideg, fűszeres vagy savas ételeket és italokat, amelyek súlyosbíthatják az íny érzékenységét.

  • Jó szájhigiénia: Továbbra is tartsuk be a megfelelő szájhigiéniai szokásokat, beleértve a napi kétszeri fogmosást és a fogselyem használatát. Ügyeljünk arra, hogy finoman mossuk a fogainkat, hogy ne irritáljuk az ínyt. Erre az időszakra beszerezhetünk egy puha sörtéjű fogkefét is, amely hatékonyan mégis kíméletesen tisztít.

  • Fájdalomcsillapítók: Ha szükséges, vegyünk be vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót, mint például ibuprofént, hogy enyhítsük a kellemetlenségeket.

  • Konzultáció a fogorvossal: Ha az ínygyulladás nem múlik el néhány nap alatt, vagy súlyosbodik, mindenképpen konzultáljunk fogorvosunkkal.


A rendszeres fogkőeltávolítás és az utána következő megfelelő gondozás elengedhetetlen a szájhigiénia fenntartásához és a fogászati problémák megelőzéséhez. Ne felejtsük el rendszeresen felkeresni fogorvosunkat, hogy hosszú távon megőrizzük fogaink és ínyünk egészségét.


Fogkő eltávolítás házilag: ezen ne spóroljunk!


A fogkő házi eltávolítása kísértésbe ejtheti az embereket, különösen, ha úgy gondolják, hogy ezzel időt és pénzt takaríthatnak meg. Azonban számos oka van annak, hogy miért nem szabad házilag megpróbálni eltávolítani a fogkövet.


A fogkő eltávolítása szakképzett fogorvosi vagy dentálhigiéniai feladat, amely alapos ismereteket és gyakorlati tapasztalatot igényel. Az otthoni eszközökkel végzett próbálkozások során könnyen előfordulhat, hogy a fogzománc megsérül vagy az íny felsértődik, ami további fogászati problémákhoz vezethet.


Ezen kívül a fogorvosok speciális eszközöket használnak a fogkő eltávolítására, mint például ultrahangos készülékek és kézi műszerek. Az otthoni próbálkozások során használt eszközök, például fogpiszkálók vagy tűk, nem alkalmasak erre a célra, és nagyobb kárt okozhatnak, mint hasznot. 


drogériában kapható fogászati termékek

Szintén nem ajánlottak a drogériákban beszerezhető fogkőleszedésre alkalmasnak mondott termékek sem. Ezekkel nagyobb kárt csinálunk és összességében többe fog kerülni az ezt követő kezelés, mintha eleve fogorvoshoz fordultunk volna.


Emellett a nem steril eszközökkel végzett házi fogkőeltávolítás fertőzést okozhat. A szájban lévő baktériumok könnyen bejuthatnak a sérült ínyen keresztül a véráramba, ami súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet.


Illetve sokan nem veszik figyelembe azt sem, hogy a fogkő eltávolítása során a fogorvos nemcsak a látható fogkövet távolítja el, hanem a fogak közötti és az íny alatti részekről is, ahová az otthoni próbálkozások nem érnek el. Az íny alatti fogkő különösen problémás, mivel gyulladást és fogágy betegséget okozhat.


A fogkő eltávolítása során a fogorvos alaposan megvizsgálja a fogak és az íny állapotát, és felismerheti a korai fogászati problémákat, mint például a szuvasodást vagy az ínybetegségeket. 


Az időben történő beavatkozás megelőzheti a komolyabb problémák kialakulását, ezért szánjunk rá időt és látogassuk meg fogorvosunkat legalább félévente fogkőeltávolítás és fogászati szűrővizsgálat céljából.


bottom of page